Z cyklu: dary natury – olejek rycynowy

Z pewnością jest to specyfik, o którym większość z Was słyszała. Znały go już nasze mamy i babcie. Jednak czy wiecie, jak wszechstronny w zastosowaniu jest to produkt?

Olejek rycynowy to substancja używana zarówno w kosmetyce, jak i w celu leczniczym. Zapewne wiele z Was zna ją chociażby jako środek na zaparcia. Okazuje się jednak, że ma ona szereg wspaniałych zastosowań w pielęgnacji.

Czym jest olejek rycynowy?

Olejek rycynowy to substancja pozyskiwana z nasion rącznika pospolitego, czyli rośliny, która uprawiana jest w krajach o klimacie umiarkowanym. Nasiona te zawierają tłuszcze, a także rycyninę i rycynę, które są substancjami toksycznymi. Dostępny w aptekach olejek rycynowy tłoczony jest na zimno, a następnie gotowany w celu pozbycia się toksycznych związków. Kryje w swoim składzie drogocenne kwasy tłuszczowe: oleinowy, rycynolowy i palmitynowy. Oprócz tego można w nim odnaleźć witaminę A i E.

Pielęgnacyjne zastosowanie?

Długo można mówić o sposobach użycia olejku rycynowego. Ma znakomite działanie dla naszej skóry. To składnik chociażby balsamów do ciała, pomadek do ust czy produktów do włosów. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zastosowania tej substancji.

  • Nawilżający i odżywiający kosmetyk do pielęgnacji skóry twarzy i ciała.
  • Preparat łagodzący zmiany trądzikowe.
  • Balsam do ciała o odżywczych właściwościach.
  • Olejek do masażu.
  • Olejek do kąpieli.
  • Serum ochronne do włosów.
  • Odżywka do rzęs.
  • Preparat przyspieszający wzrost rzęs i brwi.
  • Krem do rąk.
  • Środek zmiękczający zrogowaciały naskórek.

Produkt niedrogi i łatwo dostępny

Olejek rycynowy to nie jest droga sprawa. Jego koszt zazwyczaj nie przekracza 10 złotych i można bez problemu znaleźć go praktycznie w każdej aptece.

Jak widać, natura ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. My odkryliśmy cudowny śluz ślimaka, który jest głównym składnikiem kosmetyków Molluscoo. Jednak przyroda skrywa w sobie całe mnóstwo takich wspaniałych inspiracji, których warto poszukiwać.