Inspiracje prosto z natury: werbena

Z pewnością wiecie, że uwielbiamy i niezwykle doceniamy dary natury. Bardzo często to właśnie ona jest twórczynią najdoskonalszych dla naszych cer kosmetyków. Powinniśmy więc czerpać z niej pełnymi garściami i korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje. Jednym z nich jest werbena.

Przyroda ma do zaoferowania wiele wspaniałych składników, które okazuje się, że fenomenalnie działają na nasza skórę. Tak jest chociażby ze śluzem ślimaka, który zachwyca nas swoim składem i działaniem. Możecie się o tym przekonać, stosując kosmetyki Molluscoo ze śluzem ślimaka. Jakiś czas temu pisaliśmy też o aloesie. Dziś natomiast przyszła kolej na werbenę.

Czym właściwie jest werbena?

Werbena cytrynowa to roślina wykorzystywana jako popularny środek leczniczy, przyprawa kuchenna oraz składnik kosmetyków. Jej właściwości odkryto już w XVIII wieku w Ameryce Południowej, gdzie stosowaną ją jako środek na gorączkę. Później zorientowano się, iż werbena znajdzie także zastosowanie w kuchni oraz w pielęgnacji. Warto nadmienić, iż olejek z werbeny jest produktem dość kosztownym i luksusowym. Spowodowane jest to wymagającymi zbiorami i skomplikowanym procesem produkcji.

Werbena jako zapach

Z pewnością wiele z Was kojarzy werbenę jako charakterystyczny i bardzo przyjemny zapach. Roślina ta jest szeroko wykorzystywana w przemyśle zapachowym, ponieważ ma niebywale świeżą, orzeźwiającą i oryginalną woń. Możemy znaleźć ją w perfumach, świecach i odświeżaczach powietrza. Jej zapach działa uspokajająco.

Werbena na opuchliznę

Roślina ta świetnie sprawdza się na różnego rodzaju opuchnięcia. Jest to przydatna informacja zwłaszcza wtedy, kiedy zmagacie się np. z opuchlizną okolic oczu. Warto wtedy stosować produkty z tym składnikiem. Tym bardziej, iż niweluje on także cienie pod oczami.

Werbena na rozstępy

Zaskoczone? A jednak. Werbena to naprawdę bogata w działanie roślina. Jest świetnym środkiem zapobiegawczym przeciwko powstawaniu rozstępów, dlatego że poprawia nawilżenie i elastyczność skóry.

Werbena na włosy

Olejek z werbeny może być stosowany także do pielęgnacji skóry głowy i włosów. Robi to w delikatny sposób, ułatwia rozczesywanie i jednocześnie zapewnia przyjemny zapach.

Werbena do paznokci

A konkretnie do skórek. To świetny produkt, który nawilża te okolice i jednocześnie szybko się wchłania. Przy tym znów – pięknie pachnie. Czego chcieć więcej.

Werbena na relaks

Wspominałam już wcześniej, iż aromat werbeny ma działanie relaksujące, kojące i uspokajające. Dlatego też wykorzystuje się go do różnego rodzaju profesjonalnych masaży, a także w saunach czy łaźniach. Jednak aby skorzystać z właściwości werbeny, nie musisz wychodzić z domu. Wystarczy, że użyjesz jej w swoim własnym, domowym spa, a efekt będzie równie dobry.

Werbena na bakterie

Okazuje się, że ekstrakt z werbeny ma silne działanie antyseptyczne, oczyszczające i odświeżające. Dlatego też warto z niego korzystać, zwłaszcza, jeśli jesteś posiadaczką cery tłustej i problematycznej. Możesz to zrobić np. w formie toniku, nanosząc produkt na wacik i przecierając nim twarz.